tiistai 9. lokakuuta 2012

Keskiaikaisen linnan rakennusta

Teimme luokan kanssa keskiaikaista linnaa. Integroimme historian ja kuvataiteen aiheet yhteen. Historian tunneilla puhuimme linnan rakenteesta, suunnittelusta ja käyttötarkoituksesta. Kuvataiteen tunneilla rakensimme linnaa.

Alla video projektista.




Latasin esityksen Slideshareen suomenkielisen ohjeiden kera. Siinä esitellään vaiheet yksi kerrallaan rauhallisempaan tahtiin.




torstai 4. lokakuuta 2012

Liikuntaleikki Nälkäpelin tyyliin

Nälkäpeli

Monet kuudesluokkalaiset oppilaani ovat innostuneet Nälkäpeli-elokuvasta ja -kirjoista. Jatkoimme samaa teemaa myös liikuntatunnilla. Tässä ohjeet peliin. Lukumäärä on laskettu 20 oppilaalle, mutta niitä voi muokata tietenkin oman ryhmän mukaan.

  • Oppilaista muodostetaan 7 paria, jotka edustavat eri sektoreita. Tunnusmerkkeinä käytimme lippispäiset, huppari-pari, vaaleatukkaiset, punatakkiset jne. 
  • Loput kuusi edustavat mutantteja. Kolmella mutanteista on miekka eli muovitötterö, ja kolmella on mukanaan tulipallo, eli pehmopallo.) Mutantit tunnistaa keltaisista liiveistä. 
  • Alue on rajattu metsäalue.

Pelin kulku

  • Pillin vihellyksellä sektorien edustajat lähtevät metsään. He juoksevat toisiaan karkuun tai metsästävät toisiaan, kukin halunsa mukaan.
  • Mikäli kaksi pelaajaa koskevat toisiaan alkaa taistelu. Taistelu käydään kivi-sakset-paperi -menetelmässä. Häviäjä joutuu pois pelistä. Tasapelitilanteessa pelaajat lähtevät eri suuntiin ja jatkavat peliä, eivätkä ota toista kiinni kymmeneen sekuntiin.
  • Mutantit metsästävät myös sektoreiden pelaajia. Miekalliset ottavat kiinni kosketuksella, josta joutuu pois pelistä. Tulipallolliset voivat ottaa kiinni heittämällä palloa.
  • Kun pelaaja joutuu pois pelistä, hän tulee keskuspaikalle. Kun jäljellä on enää muutama pelaaja, myös kiinnijääneistä tulee mutantteja, jotta peli saadaan päättymään nopeammin.
  • Viimeinen jäljelle jäänyt on voittaja.

Toinen versio:

  • Kaikki pelaajat ovat sektoreiden edustajia.
  • Puolen välin jälkeen aukeaa runsauden sarvi, josta pelaajat voivat hakea miekan tai tulipallon. Miekalla ja pallolla saa toisen ”tapettua” ilman kivi-sakset-paperia. Jos kaksi miekallista kohtaa, he ottavat kivi-sakset-paperi -ottelun. Pallollisten kohdatessa ensin heittämällä osunut voittaa. Vain osuma suoraan ilmasta lasketaan.
  • Samoin pelin loppupuolella kiinnijääneet muuttuvat mutanteiksi, joita ei voi ”tappaa”.

Vinkit:

  • Oppilaat voivat tehdä liittoumia.
  •  Osa voi keskittyä kiinniottamiseen, osa piileskelyyn. 


tiistai 28. elokuuta 2012

Uuden lukukauden uhoa

Lukukausi 2012-13 on jo pitkällä. Alkusyksyn kiire on hidastanut blogipäivitysten aloittamista. (Siinä pakolliset voivottelut. En jatka niistä enää.)

Tulevia muutoksia tvt:n saralla on tullut ja tulossa aika runsaasti.

  • Oppimisympäristömme vaihtuu SanomaPron Opitista Fronteriin.
  • Sähköpostijärjestelmä muuttuu samalla Opit-postista WebOutlookkiin. Samalla osoitteiden loppuosaksi tulee @espoo.fi.
  • Tietokoneiden käyttöjärjestelmäkin päivittyy Windows 7:ään. 


Nämä kaikki tuovat uutta muutosta arjen rutiineihin, mutta myös omin koulutuksiin ja kouluttamisiin. Jannen kanssa jatketaan uuden "moviemakerin" kouluttamista, sekä pidetään erilaisia täsmäkursseja kaupungin iPad-käyttäjille.
Syksyllä Ruotsissa on suuret Skolforum-messut, ja saattaa olla, että teemme eksursion sinnekin. Meille on mainostettu sitä Educan ja ITK:n yhdistelmänä.

Olen huomannut, että kun uhoo julkisesti tekevänsä jotain, niin on suurempi motivaatio toteuttaa se ihan oikeasti. Ajattelin siis seuraavaa:

  • Mobiilibloggaus. Kokeilen sitä parhaillaan leirikoulussa omalla kännykällä. http://leirikoulu2012.posterous.com. Ajattelin laajentaa sitä opiskelijoille. Ehkä jonkinlaisena portfolion korvikkeena. 
  • Teknisessä työssä teemme perinteikkään puukon. Sen tekemisessä tulee jonkin verran odotteluakin (liima kuivuu, liian vähän puristimia...) Ne ajat käytämme vaiheiden suunnitteluun ja reflektointiin. Osa mobiilisti omilla laitteilla, osa koulun kameroilla ja osa kynän ja paperin voimin.
  • Leirikoulusta on tulossa runsaasti kuva- ja videomateriaalia. Näistä työstämme luokan kanssa dvd:n. Hyödynsimme jo kuvausvaiheessa tosi-tv -tuntemustamme, ja kuvasimme muutamia päiväkirjahuonekohtauksia. 
  • Bloggaamista on tarkoitus jatkaa pienempien kokeilujen osalta. Aiheet liittynevät eniten ehkä kuvataiteeseen. 


Viime lukuvuoden tilastojakin tuli katseltua, vaikka se ei nyt tämän bloggaamisen pääasia olekaan. Kolme suosituinta tekstiä ovat koskeneet Doodlea, EtherPadia ja fillaritelinettä. Youtube-videoita on katsottu ihmeelliset 23 tuhatta kertaa. Niistä 95% koostuu fillaritelineen kokoamisvideosta. (Onko tämä muistakin outoa?)

Tämän enempää en tohdi uhota. Mukavaa syksyä kollegoille ja muille kiinnostuneille.

maanantai 7. toukokuuta 2012

Lego-autojen alamäkiajot

Kuukauden palkintotunnilla oppilaat rakensivat pareittain lego-auton, jonka kanssa kisattiin alamäkiajoissa. Seuraavaa fysiikan tuntia varten olimme tuoneet luokkaan vanerilevyn, joka toimi mäkenämme. Video kertoo asian paremmin. Video luotiin Animoto-ohjelmalla, jonka voi ladata iPhoneen. App on ilmainen, ja jos rekisteröityy Animoto for education -käyttäjäksi pääsee eroon 30 sekunnin rajoituksesta.

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Perinteinen löylykauha - making-of-video

Kuinkahan monta vuotta alakoululaisten perinteenä on ollut nikkaroida löylykauha osana teknisen työn opintoja?

Videoitu opasvideo tosin puuttuu Youtubesta. Tilanne piti korjata. Tässä oppilaiden taidonnäyte.





Kuva kuvalta opas löytyi osoitteesta: http://virtuaalikoulu.org/loylykauha.org. Se oli myös minun tukenani.

perjantai 16. maaliskuuta 2012

EtherPad yhteisten muistiinpanojen tekemisessä

Kokeilin EtherPad-ohjelmaa yhteisten muistiinpanojen tekemisessä. EtherPad on Tieken (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen) ylläpitämä "yhteisöllinen muistio", joka löytyy osoitteesta http://muistio.tieke.fi. EtherPad on ilmainen, yksinkertainen ja varmatoiminen. Ajatuksena oli, että oppilaat kirjoittavat yhteisiä muistiinpanoja planeetoista yhdessä tietoa etsien ja samaa muistiota käyttäen. Jokainen pystyi lisäämään, poistamaan ja muokkaamaan muistiota yhtäaikaa. Muistion muokkaaminen ei vaadi lainkaan oppilaan kirjautumista, jos muistio asetetaan julkiseksi. EtherPadin kirjoituksen etenemisen seuraaminen toimii erinomaisesti myös mobiililaitteilla, mutta kirjoittaminen on hieman hankalampaa. Testasin asiaa iPadilla, jolla se toimi, mutta tietokoneella kirjoittaminen ja ohjelmien välillä siirtyminen on sujuvampaa tietokoneella. 

Käytännössä homma menee näin:
  • Luo uusi ryhmäsivu itsellesi osoitteessa http://muistio.tieke.fi. Voit myös luoda yksittäisen sivun, mutta jos käytät EtherPadia jatkossakin, kannattaa luoda oma ryhmäsivu.
  • Kirjoita muistioon haluamasi väliotsikot tai anna muut ohjeet.
  • Jaa muistion osoite oppilaille. Osoite on muotoa kayttajatunnus.muistio.tieke.fi/numero
  • Kerro, että oppilas kirjoittaa oman nettinimensä sille varattuun kenttään. Se helpottaa chattia.
  • Oppilaat etsivät tietoa ja linkkejä planeetoista kyseisten otsikoiden alle.
  • Lopuksi voit sulkea julkisen muistion tai voit viedä/exportata muistion esimerkiksi .html-tiedostoksi. Vein itse muistiinpanot koulumme oppimisympäristöön, Opittiin. Näin ne säilyvät kootusti oppilaille tutussa paikassa.



Ruutukaappaus EtherPad-ohjelmasta.
Vasemmalla yhteinen muistio. Oikealla chat-laatikko.

Oppilaat etsivät tietoa kirjoista ja internetistä.

Oppilaat innostuivat tekemisestä kovasti ja annoinkin flipped classroom -teeman hengessä kotitehtävän etukäteen. Kirjoitin uuteen EtherPad-muistioon otsikot avaruuden laitteista (satelliitti, sukkula, luotain...). Pyysin oppilaita tutustumaan aiheeseen oppikirjan ja muiden lähteiden perusteella. Jokaisen piti käydä kirjoittamassa muutama asia muistioon. Seuraavan viikon tunnilla jatkettiin keskustelua aiheesta ja korjattiin mahdollisia muistioon päässeitä virheitä ja väärinkäsityksiä.

Tässä katsottavaksi muistiot. Edelleen siis julkisia. Voi olla, että ne ovat jo muokattu sotkuksi. 
PS. Flipped classroom -ajatuksesta sain vinkin Mikko Jordmanilta. 



maanantai 12. maaliskuuta 2012

3D-suunnittelua

Osallistuin Espoon kaupungin järjestämälle SketchUp-kurssille. SketchUp on Googlen ilmainen 3D-ohjelma, jolla voi periaatteessa kaikkea talon suunnittelusta muttereiden mallintamiseen.

Katsoin edellisena iltana muutaman virittäytymisvideon Youtubesta, josta sain ajatuksen tehdä oma avaruusalus. (Auto on herättänyt riittävästi kiinnostusta.) Tässä virittäytymisvideon linkki.

Ja tässä runsaasti opetusvideoita.

Tässä pari omaa kuvakaappausta lopullisesta tuotoksesta ja animoitu esittely lopputuloksesta.


Lopullinen malli suoraan ohjelmasta


Photoshopattu avauruustaustaan.





Vaikka Youtube-opiskelullakin homman olisi voinut saada hoidettua, niin oli mukava, kun oli rauhassa aikaa perehtyä uuteen ohjelmaan hyvien kollegoiden parissa.

Mitä sitten näillä taidoilla tekisi oppilaiden kanssa? Opetussuunnitelmassa ei muistaakseni mainita 3D-välineitä alakoulun puolella, mutta en sulkisi sitäkään mahdollisuutta pois. Kuvataiteen tunneilla muotoilun tueksi SketchUp on aika helppo väline. Tässä pari ajatusta, mitä ajattelin kokeilla.

  • oman huoneen suunnittelua
  • leikkiväline koulun pihalle
  • jakkaran suunnittelu (tekninen työ)



maanantai 20. helmikuuta 2012

Tämä toimii - luokan tuotoksia

Koulumme osallistui Tämä toimii -teknologiakilpailuun.

Perusidea:

  • Ryhmä saa materiaalipaketin.
  • Tehtävänä on rakentaa liikkuva lelu.
  • Prosessi pitää dokumentoida.
  • Lelusta on oltava juliste.
Tällaisia siitä sitten tuli.



torstai 16. helmikuuta 2012

Dinosaurus-taidetta

Dinosaurukset on hyvin motivoiva aihe myös kuvataiteessa. Teimme suurikokoiset työt ryhmittäin.

Pikaohje:

  • Etsi kuva dinosauruksesta.
  • Jäljennä kuva piirtoheitinkalvolle. (Säästimme muutaman piirtoheittimen kuvisluokkaan.)
  • Suurenna kuva voimapaperille lyijykynillä. Mitä suurempi, sitä parempi.
  • Maalaatkaa tausta ja dino pullopeiteväreillä. Maalaus suoritettiin kahtena eri päivänä.
  • Ope sanoo: "Älä ota väriä suoraan pullosta. Sekoita."
Video kertonee saman havainnollisemmin.



lauantai 11. helmikuuta 2012

Vinkki: Vanhempainvarttien varaukset Doodlella

Tein tänä vuonna vanhempainvarttien varaamisen varaussysteemin Doodlen avulla. Aiemmin olen lähettänyt vanhemmilla aikoja, joista he ovat voineet varata useita heille sopivia aikoja. Niistä olen koonnut sitten ristiintaulukoimalla oman listan, jonka olen sitten lähettänyt taas vanhemmille. Aika usein näitä aikoja on jouduttu kuitenkin uudelleensopimaan.

Doodle on sopii tapaamisaikojen sopimiseen, mutta myös "varauskalenteri" onnistuu, jos tekee oikeat säädöt.

Tässä yksinkertaiset ohjeet:

  1. Mene osoitteeseen doodle.com
  2. Sovi tapaamisen ajankohta.
  3. Täydennä tietoihin ainakin tapaamisen nimi ja oma sähköpostiosoite.
  4. Aikaesitys-kohdassa valitse kalenterinäkymä.
  5. Valitse tapaamisten ajat kalenterista. Voit muuttaa tapaamisen aikaa hiirellä vetämällä. 
  6. Asetuksissa valitse "piilotettu", "Osallistuja voi valita vain yhden vaihtoehdon" ja "Rajoita vaihtoehtojen OK-valintojen määrää =1". Näin vastaukset näkyvät vain sinulle, eikä päällekkäisiä varauksia tule.
  7. Saat sähköpostiisi ylläpitolinkin, jolla hallinnoit kyselyä ja linkin, jonka jaat vanhemmille.
  8. Odottele, että vanhemmat vastaavat kyselyyn.
Kommentteihin voi ehdottaa myös muita yksinkertaisia varauskalenteri-palveluita. Wilmassa sitä ei ainakaan vielä ole, mutta ainakin Helmi sisältää jo samanlaisen palvelun. 

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Myytinmurtajat - laskuvarjotestailua

Tutkimme luokassa fysiikan ilmiöitä oppilaiden tekemien ryhmätöiden avulla. Jaoin oppilaat viiden hengen ryhmiin, ja jokainen ryhmä sai tutkittavakseen yhden ilmiön. Yritimme muodostaa ilmiöstä ongelman tai myytin. Ryhmän tehtävänä oli ratkaista se.

Aiheitamme:

  •  Millainen laskuvarjo on paras?
  • Millainen paperilennokki lentää pisimmälle?
  • Miten kauan tuli palaa, jos se ei saa lisää happea?
Tutkimukset etenivät seuraavasti:
  1. Ongelman tarkempi määrittely
  2. Olettamusten tekeminen eli hypoteesi
  3. Testausvälineistön ja mittauslaboratorion rakentaminen.
  4. Testien tekeminen
  5. Testitulosten esittely
  6. Loppupäätelmät
Oppilaat kuvasivat tuotokset itse digivideokameralla. Videomateriaali editoitiin Movie Maker -ohjelmalla. Valmisteluihin kului aikaa 2 tuntia, kuvauksiin 2 tuntia ja editointiin 2 tuntia. Lopuksi katsoimme videot.

Arviointi suoritettiin seuraavin kriteerein:
  • Oliko testimenetelmät valittu tarkoituksenmukaisiksi?
  • Oliko mittaukset suoritettu tarkasti?
  • Olivatko lopputulokset toistettavissa ja päätelmät tehty oikein mittausten perusteella?
  • Opittiinko videosta ja sen tekemistä jotain?
Oppilaat halusivat siirtyä mahdollisimman nopeasti testivaiheeseen, ja heitä saikin jarrutella. Ensimmäiset kolme vaihetta kannattaa tehdä rauhassa, ja sen jälkeen opettajan kannattaa tarkistaa ryhmien tuotokset. Näin vältytään suuremmilta "virheiltä." Toisaalta virheistä oppii, kuten totesimme.

Alla yhden ryhmän video. Se kuvattiin alusta alkaen "kasvottomana". Oppilaat motivoituivat aiheesta lisää, kun kuulivat, että se voidaan julkaista netissä.

Projekti vei aikaa jonkin verran enemmän kuin arvelin. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kokeilu, ehkä seuraava sujuu jo nopeammin.