tiistai 12. maaliskuuta 2013

Luokan oma rahayksikkö

Otimme vuoden alusta käyttöön oman rahayksikön, iikkarin sentin. Käytämme siitä kansainvälistä lyhennettä IC. Jokaisella oppilaalla on oma tili, jonne rahat kertyvät. Oppilaat voivat käyttää omaa tiliään haluamiinsa ostoksiin. Tietyistä tehtävistä voi saada IC:n myös shekkinä, koska opettajalle ei ole aina luokan tilikirjaa mukana. Shekkiin kirjoitetaan rahasumma, tehtävä ja päivämäärä allekirjoituksineen.

Miksi ihmeessä?
Haluan kokeille pelillisyyden ajatusta koulumaailmassa ja aivan tavallisissa toimissa koulun arjessa. Rahaa ansaitaan hyvällä ja ahkeralla käytöksellä tai hyvillä suorituksilla. Niistä tulee liian harvoin kiitettyä oppilaita. (Tai ainakaan kiitosta ei voi olla liikaa.) Tällä tavoin kiitoksesta tulee konkreettinen viesti. Rahoja voi käyttää koulumukavuuden lisäämiseen, joten kiitos tulee tässä vaiheessa toiseen kertaan.

Tuloja voi kertyä esimerkiksi seuraavista tehtävistä:
3 ic - viikon läksyt tehty
1 ic - sivupöytien siivous
1 ic - läksytaulun päivitys (koko päivä)
1 ic - välinelainaamo
1 ic - ruokalan pöytien pyyhintä
1-2 ic kuvisluokan välinekaapin siivousta
1 ic - kiusaamisen estäminen / versoneuvottelijana toimiminen
2 ic - koenumeron parannus (numeron nousu)
1 ic - kymppi kokeesta
1 ic - päivän bloggaus

Rajoja voi käyttää seuraavasti:
1 ic - opettajan tuolin päivälaina
1ic - ekana ruokalaan
3 ic - pelivälitunti iPadilla tai tietokoneella
3 ic - välkkä smartilla
3 ic - paikan vaihto päiväksi
2 ic - lainakynä tms päiväksi
1 ic - opiskelua iPadillä (1pv)

Näiden lisäksi luokalla on ollut myös kuukauden tapahtuma, jonne voi ostaa pääsylippuja. Tammikuussa pidimme elokuva-iltapäivän (8 IC) ja helmikuussa discon (10 IC). Varsin moni oppilas on tsempannut varallisuuden keräämisessä ja annoin luvan myös pienimuotoiseen lainaustoimintaan. Saa nähdä miten velat kuitataan takaisin maaliskuun aikana...

Kokemukseni kahden kuukauden jälkeen
Positiivisen palautteen antaminen on paljon mukavampaa. Ne oppilaat, jotka eivät ole päässeet kuukauden tapahtumaan eivät ole valittaneet "Miksi muilla on kivempaa". He ovat tsempanneet seuraavassa kuussa hieman enemmän. Tulokset ovat olleet niin hyviä, että minua ei ole häirinnyt, että kaksi tuntia kuukaudessa kuluu ns. höpöjuttuihin, varsinkaan jos se edistää oppilaiden viihtyvyyttä, ahkeruutta ja motivaatiota.

Idea tähän löytyi Arto Lohen blogista. Tsekkaa myös se http://artolohi.blogspot.fi/2012/02/tamarkka-luokan-oma-rahayksikko.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti