perjantai 16. maaliskuuta 2012

EtherPad yhteisten muistiinpanojen tekemisessä

Kokeilin EtherPad-ohjelmaa yhteisten muistiinpanojen tekemisessä. EtherPad on Tieken (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen) ylläpitämä "yhteisöllinen muistio", joka löytyy osoitteesta http://muistio.tieke.fi. EtherPad on ilmainen, yksinkertainen ja varmatoiminen. Ajatuksena oli, että oppilaat kirjoittavat yhteisiä muistiinpanoja planeetoista yhdessä tietoa etsien ja samaa muistiota käyttäen. Jokainen pystyi lisäämään, poistamaan ja muokkaamaan muistiota yhtäaikaa. Muistion muokkaaminen ei vaadi lainkaan oppilaan kirjautumista, jos muistio asetetaan julkiseksi. EtherPadin kirjoituksen etenemisen seuraaminen toimii erinomaisesti myös mobiililaitteilla, mutta kirjoittaminen on hieman hankalampaa. Testasin asiaa iPadilla, jolla se toimi, mutta tietokoneella kirjoittaminen ja ohjelmien välillä siirtyminen on sujuvampaa tietokoneella. 

Käytännössä homma menee näin:
  • Luo uusi ryhmäsivu itsellesi osoitteessa http://muistio.tieke.fi. Voit myös luoda yksittäisen sivun, mutta jos käytät EtherPadia jatkossakin, kannattaa luoda oma ryhmäsivu.
  • Kirjoita muistioon haluamasi väliotsikot tai anna muut ohjeet.
  • Jaa muistion osoite oppilaille. Osoite on muotoa kayttajatunnus.muistio.tieke.fi/numero
  • Kerro, että oppilas kirjoittaa oman nettinimensä sille varattuun kenttään. Se helpottaa chattia.
  • Oppilaat etsivät tietoa ja linkkejä planeetoista kyseisten otsikoiden alle.
  • Lopuksi voit sulkea julkisen muistion tai voit viedä/exportata muistion esimerkiksi .html-tiedostoksi. Vein itse muistiinpanot koulumme oppimisympäristöön, Opittiin. Näin ne säilyvät kootusti oppilaille tutussa paikassa.



Ruutukaappaus EtherPad-ohjelmasta.
Vasemmalla yhteinen muistio. Oikealla chat-laatikko.

Oppilaat etsivät tietoa kirjoista ja internetistä.

Oppilaat innostuivat tekemisestä kovasti ja annoinkin flipped classroom -teeman hengessä kotitehtävän etukäteen. Kirjoitin uuteen EtherPad-muistioon otsikot avaruuden laitteista (satelliitti, sukkula, luotain...). Pyysin oppilaita tutustumaan aiheeseen oppikirjan ja muiden lähteiden perusteella. Jokaisen piti käydä kirjoittamassa muutama asia muistioon. Seuraavan viikon tunnilla jatkettiin keskustelua aiheesta ja korjattiin mahdollisia muistioon päässeitä virheitä ja väärinkäsityksiä.

Tässä katsottavaksi muistiot. Edelleen siis julkisia. Voi olla, että ne ovat jo muokattu sotkuksi. 
PS. Flipped classroom -ajatuksesta sain vinkin Mikko Jordmanilta. 



4 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Aion kokeilla luokassani.


    Jukka Piiroinen

    VastaaPoista
  2. Mukava, jos tästä on hyötyä. Kerro sitten, mihin EtherPadiä käytit.

    VastaaPoista
  3. Vinkkinä vielä niihin atk-luokkiin, joista nettipolku lähtee joka koneelta ulos samaa IP-osoitetta pitkin: Tieken (ja muiden) Etherpad saattaa lukita samasta osoitteesta tulevia, arvellen estävänsä hyökkäyksen. Vaikka Tieken Etherpad toimii todellakin jopa 32 käyttäjällä yhtä aikaa, samasta atk-luokasta tuleville tämä ei aina onnistu. Ope voikin ennakkoon jakaa porukan pienempiin ryhmiin. Myös selaimen päivittäminen (F5) välillä korjaa tilanteen, jos selain hyytyy.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anne vinkistä. Tuota ei vielä tullut vastaan. Kokemukset Google Docsin kanssa ovat olleet epävarmemmat (kaatuilua, jumittamista ym.) Sen suhteen EtherPad oli erittäin vakaa ja bugiton.

    VastaaPoista